غلامرضا گلى زواره در شماره ی 8 ماهنامه ی مکتب اسلام در سال 85 نوشت: مسلمانانى که براى نخستین بار به سورینام آمدند، آفریقائى هایى بودند که حکومت هلند آنان را به عنوان برده به آنجا آورد. آنها از سال 1667م به این کشور آمدند تا در مزارع نیشکر کار کنند. کارگرانى که از جاوه به استخدام هلند در آمدند، همه از مسلمانان شافعىمذهب بودند که از سال 1850 تا 1931م مهاجرت آنان به طول کشید. اسلام در بین افراد این جامعه هنوز پویایى لازم خود را داراست.
در سال 1982م 35% جمعیت سورینام مسلمان بودند که به این ترتیب بالاترین درصد جمعیت را در میان تمام کشورهاى امریکایى دارا هستند از این میزان در دوسوم جاوهاى، یک سوم هندى و بقیه آفریقائى، سرخپوست آمریکایى و فلسطینى مىباشند. درصد جمعیت مسلمانان طى دهههاى اخیر افزایش یافته است، افزایش آهنگ بالاى رشد طبیعى جمعیت، مهاجرت مسلمانان به این کشور و گروندگان جدید به اسلام، از علل بالابودن این درصد است...
اگرچه مسلمانان هویت زبانى و مذهبى را حفظ کردهاند ولى به دلیل تفاوتهاى فقهى و قومى تاکنون موفق نشدهاند، جامعهاى یکپارچه به وجود آورند و بسیارى از آنان در شهر پاراماریبو(پایتخت) به تجارت اشتغال دارند. تعداد دیگرى نیز کشاورز هستند. هندىها به لحاظ آگاهىهاى عقیدتى، وضع بهترى دارند. در سال 1973م از مجموع 13 وزیر، دو نفر و از 39 نماینده مجلس قانونگذارى، هشت نفر از آنان مسلمان بودهاند. سورینام به نه بخش تقسیم شده که دست کم مأمور عالى رتبه یک بخش به افراد مسلمان تعلّق دارد. برخى از مسلمانان صاحب تخصّص هستند و تعدادى نیز در آموزشهاى عالى اشتغال دارند. دولت اگرچه به مسلمین توجه مىنماید، ولى در آمارهاى خود، تعداد مسلمانان را کمتر از رقم واقعى، قید مىکند. در سورینام حدود دویست مسجد بنیان نهاده شده که مهمترین آنها، مسجد جامع شهر پاراماریبو مىباشد که در سال 1932م دایر گردیده است. حدود 20 مدرسه قرآنى و سه مدرسه تمام وقت متعلق به مسلمانان، فعالیت دارند. اما در مدارس، عموماً معارف اسلامى تدریس نمىشود. در رادیو و تلویزیون رسمى سورینام مسلمانان ساعتهایى را براى معرفى برنامههاى مذهبى خود در اختیار دارند. شوراى اسلامى مسلمانان این سامان از تبلیغات شدید مسیحیان که با امکانات مالى فراوانى توأم است، اظهار نگرانى نموده و مىکوشد با تأمین رفاه و فراهمآوردن تسهیلات بهداشتى و اقتصادى براى خانوادههاى فقیر، اجازه ندهد آنان مسیحى شوند(2).
تاکنون در سورینام، قرآن سه مرتبه به زبان هلندى ترجمه شده است. یکى از ترجمهها متعلق به یک استاد هلندى و دو ترجمه دیگر توسط قادیانى انجام شده است. در سال 1929م مسلمانان، سازمان اسلامى سورینام را به وجود آوردند که تا سال 1978م توسط قادیانىها اداره مىشد از آن تاریخ مسلمین جمعیتى به نام انجمن اسلامى سورینام تشکیل دادند. کمتر از 3% مسلمانان قادر به سخن گفتن و نوشتن به زبان عربى هستند. اگرچه اخیراً معلمانى از پاکستان و اندونزى براى تدریس دروس عربى و اصول اسلامى به سورینام رفتهاند(3).
گویان
کشور گویان در شمال نیم قاره امریکاى جنوبى و در ساحل اقیانوس قرار گرفته است. آرواکها نخستین ساکنان بومى گویان هستند که کاریبها آنها را بیرون راندند. هلندىها در سال 1616م اولین قلعه را در گویان بنا نهادند ولى انگلیسىها در سال 1796م آنها را بیرون راندند. در نیمه دوم قرن بیستم جنبش استقلالطلبى با پیدایش احزاب مختلف از جمله حزب مترقى خلق شکل گرفت و جدّى جاکان رهبر این حزب در سال 1953م به نخستوزیرى مستعمره گویان رسید. در 26 مه 1966 استقلال گویان از طرف انگلیسىها به رسمیت شناخته شد و گویان به یکى از اعضاى مشترکالمنافع انگلستان مبدّل گردید. در سال 1970م قانون اساسى کشور، مورد تجدید نظر قرار گرفت و نظام جمهورى بر آن حاکم گشت(4).
گویان به عنوان پنجاه و ششمین کشور عضو سازمان کنفرانس اسلامى، حدود یکصد و سى هزار مسلمان دارد که 17% جمعیت این سرزمین را تشکیل مىدهند. اسلام در قرن 16 میلادى توسط آفریقائىها و سپس مسلمانان شبه قاره هند وارد این کشور شد.
قبل از سال 1960م مبلغین مسلمان که به گویان سفر مىکردند، تنها از شبه قاره هند مىآمدند به همین دلیل تنها مذهب حنفى رشد و گسترش یافت. پس از سال 1966م نسل جوان مسلمانان گویان، مشتاق برقرارى ارتباط با جهان عرب شدند. در این سال کشورهاى مصر، عراق و لیبى در مرکز حکومت گویان سفارتخانه دایر کردند و سرانجام مسلمانان عرب زبان براى کمک به برادران مسلمان خود به گویان سفر کردند. در سال 1977م یکى از مقامات بلندپایه لیبى به این کشور سفر کرد و فعالیتهاى سودمندانهاى در زمینه تبلیغات اسلامى ارائه نمود. در سال 1996 رئیس جمهور گویان از برخى کشورهاى خاورمیانه نظیر کویت، سوریه، بحرین، قطر، امارات متحده عربى و لبنان دیدن کرد. مبلغان مذهبى پاکستانى یا هندى نیز از جامعه مسلمانان گویان بازدید کردهاند و از وضع فرهنگى و اجتماعى آنان احساس رضایت نمودهاند. نهایت تلاش آنان متحدکردن مسلمانان بود.
در سال 1979م (1357ه.ش) با وقوع انقلاب اسلامى در ایران، مبلغین شیعه به گویان گام نهادند و در دو منطقه عمده اسکان گزیدند. سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامى دکتر محمد غازى را که حافظ و قارى قرآن بوده، به گویان فرستاد، این کار به دعوت مجمع مسلمانان گویان به منظور آموزش و برقرارى همکارىهاى مذهبى با دانشگاه بینالمللى مطالعات نوین و اتحادیه جوانان مسلمان گویان انجام گرفت. بعد گویان با حوزه علمیه قم رابطه برقرار کرد. حجةالإسلام و المسلمین محمد حسین ابراهیمى که براى امور تبلیغى به گویان رفته بود و مدتى مدیریت کالج مطالعات عالیه اسلامى کشور مزبور را عهدهدار بود و براى نشر معارف اسلامى در گویان فعالیتهاى رادیویى و تلویزیونى داشت در 15 اردیبهشت 1383 هنگام انجام برنامههاى فرهنگى به دست عدهاى افراد خودفروخته و جنایتکار به شهادت رسید بدینگونه شیعیان گویان با تأسف فراوان مُبلّغى قدرتمند و امامجمعه خود را از دست دادند.
از آنجایى که زبان مادرى بسیارى از مسلمانان گویان زبان اُردو است، در گویان امروز، این زبان رسانه مهم تبیین و حفظ فرهنگ مسلمانان جنوب آسیاست و ادبیات و شعر آن بسیار نزدیک به نظایر فارسى است اما به علت کثرت استفاده از زبان انگلیسى و ترویج زبان عربى توسط برخى مؤسسات اسلامى در گویان، اردو به حاشیه رانده شده است. اکنون جوانان علاقهمند در برنامههاى تعدادى از مساجد مىتوانند زبان عربى و اردو بیاموزند.
امروزه در گویان چند گروه اسلامى فعال وجود دارد که عبارتند از سازمان اسلامى مرکزى گویان حجةالعلماء، سازمان جوانان مسلمان، اتحادیه اسلامى گویان، هیأت مسلمانان گویان، انجمن اسلامى صدر گویان متحد، جماعت تبلیغ، مرکز اسلامى شهر رُزهال.
مسلمانان در گویان سازماندهى خوبى دارند. مسجد، محل حضور و همدلى مسلمانان محلى است و نوجوانان و کودکان در مساجد و مدارس محلى آموزشهاى اسلامى را مىآموزند. ازدواج مسلمان گویان تنها بین آنان انجام مىشود، نه با غیر مسلمان و این امر اتحاد آنان را تقویت مىکند. رواج نمادهاى جدید از فرهنگ و هنر اسلامى همچون معمارى مساجد و سایر بناها و نیز استفاده از پوشش اسلامى براى بانوان بخشى از فرایند اسلامى شدن را به نمایش مىگذارند. همهساله شمارى از مسلمانان گویان به سفر حج مىروند.
در کشور گویان عید فطر و قربان و سالروز میلاد نبىاکرمصلى الله علیه وآله تعطیل رسمى است و در روز میلاد پیامبر، مراسم ویژهاى برگزار مىشود. برگزارکنندگان این جشن مىگویند هدف از برگزارى چنین برنامههایى بزرگداشت رسول اکرمصلى الله علیه وآله و برشمردن تلاشهاى آن حضرت است، همچنین این جشنها کوششى براى شکرگزارى به درگاه الهى از جهت لطف بعثت پیامبر است. عزادارى ایام محرم توسط هندىها به گویان انتقال یافته است. این مراسم به تازیا (تعزیه) معروف است که با حرکت گروه سوگوار در سطح شهر و با شرکت مسلمانان و حتى غیر مسلمانان به خصوص هندوها برگزار مىشود. در زمان حضور استعمارگران اروپایى، این مراسم حرکتى مقاوم بود که آفریقائىها و هندوها را در برابر اَبَرقدرتها متحد مىساخت، در نتیجه از جهان گوناگون به ویژه از سوى غربىها براى جلوگیرى از برپایى عزادارى مذکور فشارهایى صورت مىگرفت(5). مسلمانان در پارلمان و هیأت وزیران گویان حضور دارند. آنان در احوالات شخصى، خانواده و حقوق مربوط به ارث، مطابق احکام اسلامى عمل مىکنند.
پی نوشت ها:
1) گیتاشناسى کشورها، ص281 - 282.
2) سرزمین اسلام، ص604 - 605، اقلیت مسلمان در جهان امروز، ص245 - 246.
3) مجموعه مقالات اسلام در آمریکا، ص58 و 192.
4) گیتاشناسى نوین کشورها، ص375.
5) اسلام در سرزمینهاى دور، مجله مسجد، اردیبهشت 1384، نشریه گلبانگ، یکشنبه 6 مهر 1382. آینه پژوهش، شماره 86، ص120.